Relacja z konferencji roślinnej "Plant-Powered Perspectives 2019"
03-12-2024 05:14
W minionym tygodniu nasza dietetyczka mgr Kinga Głaszewska uczestniczyła w konferencji "Plant-Powered Perspectives" poświęconej roślinnej kuchni oraz w warsztatach kulinarnych w FoodLabMini, podczas których przygotowywała wegańskie potrawy (zdjęcia potrwa w poście). Kliknij "więcej" i zapoznaj się z relacją.
Co nowego w wege świecie?
W minionym tygodniu nasza dietetyczka mgr Kinga Głaszewska uczestniczyła w konferencji Plant-Powered Perspectives poświęconej roślinnej kuchni oraz w warsztatach kulinarnych w FoodLabMini, podczas których przygotowywała wegańskie potrawy (efekty możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej). Wydarzenie zorganizowane było przez przez RoślinnieJemy
Na Konferencji zgromadzili się przedsiębiorcy, restauratorzy, osoby zainteresowane wegańską kuchnią i dietetycy.
Zarówno wszyscy prelegenci, jak i uczestnicy wydarzenia jednogłośnie stwierdzili, że rok 2019 jest rokiem przełomowym dla kuchni roślinnej!
Marta Dymek autorka blogo "Jadłonomia" przytoczyła wyniki badań przeprowadzonych przez Ibris, mówiące o tym, że już blisko 60% Polaków deklaruje chęć zmniejszenia ilości spożywanego mięsa. Ponadto nasze społeczeństwo częściej sięga po roślinne alternatywy! Hasła w internecie takie jak hummus, tofu, falafel, seitan czy tempeh zyskują na popularności :)
Na spotkaniu można było posłuchać o rosnącym w siłę wydarzeniu jakim jest Veganmania, o zmianach w częstotliwości zamawiania wegetariańskich i wegańskich posiłków przez klientów UberEats.. Ponadto partnerzy z Polsoja i Dobra Kaloria zaskoczyli różnorodnością nowych, wegańskich smakołyków (rozglądajcie się w sklepach i testujcie ^^)
Podczas warsztatów kulinarnych Kinga przygotowała: tatar wegański podany na musie z topinamburu, mus dyniowo-pomarańczowy z przegrzebkami z boczniaków królewskich z dodatkiem wegańskiego parmezanu oraz pierożki z kalarepy z sosem z orzechów nerkowca, podane z oliwą szczypiorkową i drugą wersją wegańskiego parmezanu. Podobno wszystko było przepyszne 😁
Mus dyniowo-pomarańczowy z przegrzebkami z boczniaków królewskich z dodatkiem wegańskiego parmezanu
Tatar wegański podany na musie z topinamburu
PS. Czy wiecie, że Warszawa jest 1 z 10 miast najbardziej przyjaznym weganom na całym świecie? (ranking został opublikowany przez amerykański portal HappyCow)
PS 2. Jeżeli zależy Wam na naszej planecie, to zachęcamy do ograniczenia spożycia mięsa. Nawet mały krok jest lepszy niż żaden :)